Booming Gambia?
Blijf op de hoogte en volg Nic
22 Januari 2014 | Gambia, Banjul
Ik heb vooral middelbare beroepsopleidingen bezocht, GTTI, Gambian Technical Training Institute, niveau 1, 2, 3, en 4. Lijkt in grote lijnen op de ROC’s in Nederland. Ook met stage en goede contacten met het bedrijfsleven. Veel leerlingen vinden daarna werk, de scholen worden door bedrijven gevraagd om goede leerlingen aan te bevelen. Dat is mij vandaag verteld door de algemeen directeur Mw Jahou Faal van het GTTI in Kanifing, Banjul. Deze school heeft 8 vestigingen en zo'n 3000 studenten. En passant vroeg ze mij of ik de volgende keer hier een training wil verzorgen over solliciteren en communiceren. Misschien ga ik dat wel doen.
Ik heb nog geen lagere school bezocht, misschien komt dat nog, de broer van Bakary, Muhammed, is in opleiding voor onderwijzer. Hij loopt nu stage. Wel hoorde ik dat (bijna) alle leerlingen naar lagere scholen gaan, maar wel met 30 – 40 in een klas zitten. De kosten voor leermiddelen en uniform kunnen oplopen tot 9000 Dalasy (180 euro). Sprak al mensen die dat niet kunnen betalen en een of meer kinderen thuis houden. Er is geen controle. Dus dit is niet echt een aanbeveling voor Gambia.
Maar terug naar de GTTI opleidingen: vandaag een rondleiding gekregen langs een aantal opleidingen van niveau 3 en 4. ICT, Bouw, electric ingineering (electrotechniek, electronica en solartechniek), marketing en accounting. Bij de bouw afd mooie maquettes en de studenten aan het tekenen. Ze worden opgeleid als assistant van een architect, bouwondernemer, bouwbegeleider.
De afd electric ingineering vroeg uitdrukkelijk om support van Nederlandse of Gambiaanse bedrijven en/of docenten in deze gebieden. Solar moet nog helemaal van de grond komen, maar is wel heel belangrijk voor Gambia om stabiel electriciteit te garanderen. Zal veel vraag naar komen in de toekomst. Van de grote electriciteitscentrales van de overheid verwacht niemand dat deze zullen verbeteren. Een aantal keren per dag valt de stroom in Gambia uit, elk groot bedrijf, hotel en bankkantoor heeft zijn eigen generator, die automatisch aanspringt wanneer de stroom wegvalt. In het oosten van het land is helemaal geen stroom of hooguit tot 12.00 uur s’middags.
Een Nederlandse solarondernemer is hier gevestigd sinds 2006. Hij doet goede zaken, tenminste als er weer eens een (groot) sponsorcontract binnenkomt. Dan is er geld en kunnen grote bedrijven en de overheid investeren is zijn ervaring.
Zonne-energie werkt hier anders dan in Nederland, de overdag gewonnen elektriciteit wordt opgeslagen in grote accubatterijen en daardoor is er altijd electra voorhanden, ook s'avonds en s'nachts.
Dit bedrijf heeft een aantal studenten van GTTI en universiteit in dienst, vooral meisjes voor solartechniek en ICT. Deze meiden staan ook op de daken om de panelen te monteren. Hij zou best willen samenwerken met de directie en docenten van GTTI om het niveau te verbeteren en de nieuwste technieken bij te brengen.
Vandaag bij het bezoek aan de algemeen directeur van GTTI heb ik hem aanbevolen. Morgen spreken zij elkaar. Misschien komt er iets moois uit voort.
Mijn ervaring in deze 2 weken is dat er veel know how op allerlei gebied is maar dat partijen elkaar niet altijd weten te vinden. Het hotel waar ik verblijf zit ook met een electriciteitsprobleem, welk bedrijf niet? Ook zij gaan binnenkort praten met dit solarbedrijf.
De dagen hiervoor Mansa Konko bezocht, zo’n 180 km naar het oosten. Daar is een GTTI school (niveau 1 en 2) met 52 studenten, waar een gebouw door de stichting Mansakonko (www.mansakonko.nl), met sponsoring door een Nederlandse bouwondernemer is neergezet. Het ROC van Amsterdam was hier in het begin bij betrokken. De docent Ger schep heeft hier veel voor gedaan. De voorzitter, de Nederlandse Gambiaan Yankuba Jobe heeft het proces begeleid.
In 2011 kwam ik hier voor het eerst met mijn camper vanuit Nederland langs, het gebouw stond nog in de steigers. Inmiddels is het afgebouwd en ziet er mooi uit. Bij ons bezoek was er juist een klas met een toets bezig. Er zijn intertijd door de afd metaalbewerking van het ROC van Amsterdam een aantal machines geleverd, draaibanken enz.
De directeur dhr Lamin Danso en de metaalbewerkingsdocent Lamin Saho zijn er blij mee. Vol trots lieten zij werkstukken zien die de studenten krijgen te maken. Ook hier veel meisjes, die kiezen voor metaalbewerking of electrotechniek. In 2011 was Lamin Saho hier ook, hij vond het mooi om de foto’s van toen te zien.
Er zijn eigenlijk te weinig studenten zei dhr. Lamin Danso, binnenkort gaat hij de dorpen in om te werven. In veel afgelegen dorpen is deze school te weing bekend.
Van de 14 computers hier, werken er 7 niet. Bakary heeft aangeboden om ze te repareren. Zo hebben zij er wat aan en Bakary breidt zijn netwerk uit.
Na dit bezoek aan de school werden we bij Alegie Kinteh thuis uitgenodigd. Hij is familie van Yankuba Jobe en een afstammeling van Kunta Kinteh, een bekende slaaf uit de tijd van de Britse overheersing. Vrouw en kinderen en buren ontmoet en weer kregen we een grote maaltijd aangeboden. Alegie is de fotograaf van Soma, hij maakt glamourfoto’s voor iedereen die dat maar wil. Kan er redelijk van bestaan, zegt ie.
De weg hier naar toe en vooral de terugweg was een feest, maar ook vermoeiend. Met 22 anderen in een busje, om de haverklap stoppen voor uitstappende passagiers en controles door politie en militairen. Met zijn allen sinaasappels en pinda’s eten tijdens de rit. We deden er wel 5 uur over om thuis te komen.
Wat wel opvalt, tijdens gesprekken kreeg ik het bevestigd, is dat er heel veel gesponsord wordt hier in Gambia. Individueel door Nederlanders en andere Europeanen aan families of jonge mensen voor studies, maar ook via landen en de UN komt er heel veel geld voor allerlei projekten binnen. Het lijkt er op dat dit land drijft op sponsoring. Bij grote sponsorcontracten, bijv scholenbouw, straatverlichting, watervoorziening blijkt dat er daarna weer meer grote toyotas en hummers rondrijden. Geld door overheidsfunctionarissen, dat afgestroopt is van de projekten. Tegelijkertijd hoeft de overheid niet meer te investeren, het geld komt toch wel binnen.
De leefomstandigheden, zeker voor de allerarmsten blijft op deze manier hetzelfde. Je kunt je afvragen of Afrikaanse landen wel geholpen zijn met deze grootschalige projekten. Alleen al de kamerprijzen van hotels heb ik me laten vertellen in landen als Oeganda en Ruanda, zijn gestegen tot het niveau van de dagvergoeding van medewerkers van de UN: 314 USdollar per dag. Hier schiet niemand iets mee op.
Een vriend van Bakary werkt in een printershop, veel lesmateriaal, boeken enz wordt daar gedrukt. Er werken een aantal jonge mensen met een DTP opleiding, die de ontwerpen maken en zorgen dat alles op de juiste manier wordt gedrukt. Mijn zoon Timo volgt ook een DTP opleiding, als hij wil kan hij er stage lopen. Maar even kijken of hij dat wil en van het ROC van Amsterdam daar toestemming voor krijgt.
Booming Gambia? Ja, soms, maar alleen en teveel door sponsoring. De ontwikkeling is dan niet breed, maar een kleine groep profiteeert ervan. En veel dingen blijven bij het oude......
Er is zoveel human capital in het land!
Nu nog een paar dagen even relaxen, afscheid nemen van de familie van Bakary en dat was het dan.
Bakary heeft mij hier de naam Lamin gegeven, het betekent eerstgeborene.
Iedereen de hartelijke groeten ook van Bakary.
Nic / Lamin
23 Januari 2014 - 10:03
Bas:
Hoi Nic,
Wat een ervaring om zo door het land te trekken. Eigenlijk is het langgerekt eiland tussen grote landen in. Zelf dacht ik steeds dat het net zo iets zou zijn als Nedeerland, een land aan de kust. Wat vervelend voor de mensen dat er zoveel aan de strijkstok blijft hangen. Hoe moeten we met behulp van de Gambianen een deel ontwikkelingssamenwerking daar opzetten? Geven zij ook andere mogelijkheden aan?
In jouw verhaal lees ik wel dat er ondernemers zijn die het land vooruit willen helpen. Afwachtende houding van de regering werkt contra. Gaan we het thuis nog eens over spreken.
Geniet van de laatste dagen. Ik hoop op een bericht als je thuis bent.
Groet
Bas -
23 Januari 2014 - 11:12
Maria:
Ha Nic,
Jij doet werkelijk enorm veel in die twee weken dat je in Gambia bent, geweldig dat je iets kan betekenen voor mensen en bedrijven daar. Zou heel bijzonder zijn als Timo stage zou kunnen lopen in Gambia, heel vormend om zo te leren hoe mensen uit een compleet andere cultuur bezig zijn met dezelfde dingen.
maria -
24 Januari 2014 - 17:26
Ger Schep:
Zo Nic,
Mooi te zien dat de school is afgebouwd en in gebruik. Dan zie je dat het toch ook best mogelijk is om weinig aan de strijkstok te laten verdwijnen. Bovendien hebben we wat weken een flinke groep mensen aan het werk gehad om samen met studenten van onze school, studneten van GTTI uit Banjul en vakmensen uit Nederlandaan aan het project te werken. Na de investiering in bouw en inrichting is de school toch in staat om een paar salarissen te betalen en jongens en meisjes een vak te leren.. Overigens heeft de stichting gered gereedschap enorm bijgedragen aan de inrichting.
Voor onze leerlingen was het ook een enerverend project.
Zo'n busje vergeet je nooit. Het kost niet veel en is een topervaring. Officiele hotels zijn duur maar gewoon in het binneland in kleine hotelletjes gaat toch prima. Geen airco en eenvoudig eten, maar fantastisch en alles gemakkelijk te vinden in de betere reisgidsen. -
24 Januari 2014 - 22:57
Agnes:
Lieve Nic,
Nou eindelijk tijd om je verhalen te lezen. Je doet heel veel in twee weken. Bakary zal wel erg blij zijn dat je geweest bent. Zou een hele ervaring zijn als Timo daar b.v. voor zijn vervolgopleiding daar zou stage zou kunnen lopen of op de een of andere manier verder werkervaring kan opdoen. Maar of hij het zelf zou willen?? Doe Bakary de groeten van ons allemaal hier en we zien je weer maandagavond. Geniet er nog maar van!
Timo, Tessa, Agnes en Yellow -
25 Januari 2014 - 13:09
Ansio.:
Ha Nic,
Wat een bijzonder stukje leven maak jij daar mee! Geraakt door de beelden en verhalen die daar gaande zijn..
Warme groet,
Ansio. -
28 Januari 2014 - 21:17
An Portier:
Hallo Niek
Je hebt een prachtige reis gemaakt veel gezien mooie serie foto's.
Groetjes An Goede reis terug. -
29 Januari 2014 - 18:55
An Portier:
Hallo Nick
via google je 72 prachtige foto's bekeken prachtig -
30 Januari 2014 - 13:24
Marc Van Der Riet:
Hey Nic,
Globetrotter. Wereldreiziger. Kennismaker, bruggenbouwer, correspondent. Waar is je fiets gebleven? Ik spring recent op de rijdende trein die jij in gang hebt gezet. Lees je verhalen en zie je foto’s. Waar is de fiets? Dat was mijn eerste gedachte. Het zette mij op een verkeerd been. Het leidde naar onduidelijkheid in mijn hoofd. Wat is ‘ie nou aan het doen? Vandaag tijd genomen om bij het begin te beginnen… Dat is overigens in veel gevallen geen slecht advies. Nu begrijp ik het. Hoewel fietsen door Afrika een grote fysieke uitdaging is, is de uitdaging die jij met Bakary aangaat een grotere. Makelen tussen Gambia en Nederland. Samenbrengen van belangen, ideeën en ambities. Dromen realiseren. En resultaten ervan delen.
13 Februari 2014 - 10:23
Bakary:
papa htis this look really grate, i will do all my best to keep feeding you on your travel block. -
13 Februari 2014 - 10:55
Bakary:
What a grate experience for you smart intelligent an wise in main bravo bravo will you all the best. i have got my MCP from Microsoft in my MCTS papa am happy for this what a grate chance for me in the computing real world.bakary you sun.... -
21 Februari 2014 - 16:23
Hannie Telschow :
Hoi Nic,
Ik heb je reisverslag over Gambia gelezen. Veel informatie en op een prettig leesbare manier geschreven. Als ik ervoor uitgenodigd werd zou ik zeker die trainingen in solliciteren en communiceren gaan geven. Daar help je ze weer een stukje verder mee op weg naar hun zelfstandigheid.
Hannie Telschow -
21 Maart 2014 - 16:11
Jane Simons:
Hai Nic,
De bezige bij. Spannend, leuk, leerrijk.....
jane -
27 Maart 2014 - 14:20
Salieu Jammeh:
hoi nic,
by the way i am really impress of you and please just to tell you that i will like to get in touch with you and we share ideas of this cycling because i cannot stop cycling is really give a great feeling to me and is my hobby. -
30 Maart 2014 - 18:37
Lucie:
Hallo Nic, zag je vandaag op de fietsbeurs en al even kort zitten kijken bij je reisverslagen. Leuk om te zien/ lezen. Ik heb in het verleden gewerkt als logopedist in Ouagadougou op een dovenschool. Nu ben ik ook betrokken bij een computerschool in Ghana (ik zit in het bestuur van de Macina Foundation). Zou me graag meer daarmee bezig willen gaan houden. Af en toe eens een fietstocht en dergelijke projecten..... nog even wachten tot mijn kinderen zijn afgestudeerd. Groet, Lucie